Nå har vi byvekstavtale i Tromsø!

Byvekstavtalen gir oss mer midler til tiltak og prosjekter for å legge til rette for hverdagsreiser til fots, på sykkel og med kollektivtransport. Slik skal vi nå hovedmålet om nullvekst i personbiltransporten, samt bidra til et miljøvennlig, effektivt og trygt transportsystem for alle.

Signering BVA

Nå har vi byvekstavtale i Tromsø!

Byvekstavtalen gir oss mer midler til tiltak og prosjekter for å legge til rette for hverdagsreiser til fots, på sykkel og med kollektivtransport. Slik skal vi nå hovedmålet om nullvekst i personbiltransporten, samt bidra til et miljøvennlig, effektivt og trygt transportsystem for alle.

Siste oppdatering 31. okt 2023, kl. 19:25

Publisert 30. okt 2023

Mandag ble byvekstavtalen signert av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, statssekretær Sigrun Wiggen Prestbakmo, fylkesordfører Tarjei Jensen Bech og ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård roste Tromsø for å være en by som allerede er kommet langt med arealutviklingen i det tette og kompakte byområde, og fremhevet at partene har jobbet godt sammen med byvekstavtalens innhold og mål.

– Vi får til mye når vi jobber sammen, og gjennom byvekstavtalen bidrar vi til at nullvekstmålet nås. Det sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen gleder seg over at Tromsø nå er den femte byen i Norge med byvekstavtale:

– Byvekstavtalen gir byen et stort samferdselsløft, og ikke minst et stort miljøløft. Tenk Tromsø vil bidra til å gjøre Tromsø mer bærekraftig, og jeg gleder meg over den miljøvennlige byutviklingen vi nå gjennomfører!

Taler BVA
Talere på dagens signering: ordfører Gunnar Wilhelmsen, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, statssekretær Sigrun Prestbakmo og fylkesordfører Tarjei Jensen Bech.

Også leder i Tenk Tromsø sekretariat Veronica Wiik var fornøyd med at Tenk Tromsø nå får mer midler til å gjøre flere tiltak i Tromsø:

– Byvekstavtalen betyr at vi kan legge enda bedre til rette for å få tryggere og mer effektive hverdagsreiser til fots, på sykkel og med kollektivtransport. Vi får forsterka satsingen på et miljøvennlig transportsystem - med bedre fremkommelig for alle.

Hun uttrykte også stor glede over å kunne lansere animasjonsfilmen "Tenk Tromsø på 1 minutt", som du kan se her.

Befaring på Tenk Tromsø sine prosjekter

I forkant av signeringen var delegasjonen på en kort befaring med buss i Tromsø for å se på noen av de pågående prosjekter i Tenk Tromsø.

Illustrasjon av buss

Delegasjonen fikk sett det pågående arbeidet med Giæverbukta kollektivterminal der vi er i gang med å bygge en tryggere, raskere og mer effektiv terminal for Nord-Norges største kollektivknutepunkt.

De ble orientert om prosjekt Stakkevollvegen - Skattørvegen, der det pågår forberedende arbeid for ny fylkesvei, delvis på sjøfylling.

Delegasjonen fikk oppleve strekningen Stakkevollvegen - Hansjordnesbukta, der det skal tilrettelegges for tryggere og mer effektive løsninger for både bussen, syklende og gående, og det ble gitt informasjon om flere av de allerede gjennomførte tiltakene i prosjekt Tryggere skoleveg.

Om byvekstavtalen og Tenk Tromsø

Byvekstavtalen er et samarbeid mellom staten, fylket, kommunen og innbyggerne i Tromsø.

Bypakken inngår i byvekstavtalen, og Tenk Tromsø er navnet på både byvekstavtalen og bypakken. Oppfølging og styring av Tenk Tromsø vil være samordnet, og følges opp av Tenk Tromsø sin styringsgruppe. Styringsgruppen består av representanter fra byvekstavtalens parter: Statens vegvesen, Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Troms og Finnmark fylkeskommune og Tromsø kommune.

Gjennom byvekstavtalen får Tromsø økt tildeling av statlige midler for å nå det utvidete nullvekstmålet som følger av byvekstavtalen:

"I byområdene skal klimagassutslipp, kø, luftforurensing og støy reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykling og gange"

Byvekstavtalen forplikter partene på nullvekstmålet og effektiv arealbruk. Gjennom Tenk Tromsø skal den økte statlige tildelingen brukes på de satsingsområdene som angis i byvekstavtalen:

  • Gange, sykkel og trafikksikkerhet - prioritere tiltak for å få et sammenhengende hovednett for gange og sykkel i Tromsø
  • Blå Bybane - et elektrisk fergetilbud som prøveprosjekt mellom Tromsdalen og sentrum
  • Buss - optimalisere og videreføre et godt og effektivt bybusstilbud
  • Mobilitetsutvikling - digitale tjenester, bedriftssamarbeid og holdningsskapende arbeid

Du kan du lese mer om forholdet mellom bypakke, byvekstavtale og Tenk Tromsø her.

Du kan lese mer om Tenk Tromsø på våre nettsider her.

Fant du det du så etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli enda bedre.
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og personvernerklæringen og avtalevilkår fra Google gjelder.